- ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
- ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Διάφορες παθήσεις μπορεί να ευθύνονται για τη σπαστικότητα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ), του τραυματισμού της κεφαλής, της πολλαπλής σκλήρυνσης και της εγκεφαλικής παράλυσης. Καθώς βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση συστολής, τα σπαστικά άκρα χάνουν την ευκαμψία τους, προκαλώντας πόνο και προβλήματα κινητικότητας στους πάσχοντες. Η Ipsen έχει μακρά ιστορία ανάπτυξης θεραπειών για τη σπαστικότητα. Μάθετε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις αιτίες της πάθησης, τις μεθόδους διάγνωσης και τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες.
ΟΡΙΣΜΟΣ
Η σπαστικότητα οφείλεται σε μία υπερβολική αντανακλαστική σύσπαση του μυός, η οποία προκαλείται από την αιφνίδια διάταση του μυός. Η υπερτονία αυτή προκαλείται από τη μη αναστολή του μυοτατικού αντανακλαστικού (το αντανακλαστικό που συσπά τον μυ ως απάντηση στη διάτασή του) μετά τη βλάβη στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό. Ο όρος «σπαστικότητα» χρησιμοποιείται για την περιγραφή κάθε μυϊκής δραστηριότητας που οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η αύξηση του μυϊκού τόνου μπορεί να είναι πολύ εξουθενωτική και να προκαλεί συνεχή και ορισμένες φορές πολύ ισχυρή σύσπαση σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς και εξαιρετικά έντονες συσπάσεις ως απάντηση στην ελάχιστη δυνατή διέγερση.
Μπορεί να καταστεί αδύνατη η ευθυγράμμιση του άκρου, προκαλώντας κινητικές δυσκολίες και πόνο για τους ασθενείς.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Η σπαστικότητα αναπτύσσεται σταδιακά και εν γένει χρειάζεται πολλές εβδομάδες έως ότου εδραιωθεί. Αφορά πάντοτε σε μία μικρή ή μεγάλη μυϊκή ομάδα και η εντόπισή της εξαρτάται από την εντόπιση της βλάβης στον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό:
- Εντόπισησε περιστατικά αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης: σε γενικές γραμμές, προσβάλλεται μία πλευρά του εγκεφάλου και προκαλείται είτε μερική παράλυση (πάρεση) είτε πλήρης παράλυση της άλλης πλευράς του σώματος. Εδώ, η σπαστικότητα μπορεί να προσβάλλει ολόκληρη τη μία πλευρά του σώματος, το άνω άκρο ή το κάτω άκρο.
- Εντόπισησε περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης (ΠΣ): οι ασθενείς με ΠΣ μπορεί να εμφανίζουν βλάβες που
προσβάλλουν τον εγκέφαλο ή/και τον νωτιαίο μυελό. Στην ΠΣ, η σπαστικότητα στην ουσία προσβάλλει τα κάτω άκρα και προκαλεί προβλήματα στη βάδιση.
Με κλινικούς όρους, υπάρχουν δύο τύποι σπαστικότητας:
- μία αύξηση του αντανακλαστικού της διάτασης ή, με άλλα λόγια, μία υπερβολική αντανακλαστική σύσπαση του μυός, η οποία προκαλείται από τη διάταση
- μυϊκή υπερτονία, η οποία είναι η χαρακτηριστική ελαστική αντίσταση στη συνεχή διάταση του μυός.
Οι επιπλοκές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση: όταν η σπαστικότητα είναι σοβαρή, επέρχονται μεταβολές στη μυϊκή δομή με την πάροδο του χρόνου (μυϊκή προσαγωγή ή σύγκαμψη ), οι οποίες δύσκολα διαφοροποιούνται από την ίδια τη σπαστικότητα. Προβλήματα κίνησης και ισορροπίας, τρόμος, πόνος, αναστολή της ανάπτυξης στα παιδιά, καθώς και αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής, είναι επίσης πιθανές επιπλοκές.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΕΣ
Εμφανιζόμενη με διαφορετικές μορφές, η σπαστικότητα εμφανίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις ύπαρξης νευρολογικών ελλειμμάτων, ως αποτέλεσμα κάποιου από τα ακόλουθα:
– αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ( ΑΕΕ),
– κρανιοεγκεφαλική κάκωση,
– κάκωση νωτιαίου μυελού,
– πολλαπλή σκλήρυνση,
– εγκεφαλική παράλυση.
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κύρια αιτία της σπαστικότητας, η οποία εμφανίζεται στο 40% των ασθενών μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο. Μία αρτηρία που τροφοδοτεί τα εγκεφαλικά κύτταρα αποφράσσεται ή διαρρηγνύεται, οπότε η αιματική ροή δεν μπορεί πλέον να φθάσει στο συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου, το οποίο και νεκρώνεται. Η εγκεφαλική λειτουργία που ευθύνεται για τη ρύθμιση του μυοτατικού αντανακλαστικού μπορεί να παρουσιάσει μερική βλάβη, η οποία οδηγεί σε σπαστικότητα.
Ενδελεχής κλινική ανάλυση απαιτείται για την αξιολόγηση του βαθμού, των πραγματικών συνεπειών και της εξάπλωσης της σπαστικότητας. Πριν προχωρήσει στη θέση της διάγνωσης, ο γιατρός αξιολογεί:
- Τη μυϊκή αντίσταση του προσβεβλημένου σκέλους στη διάταση.
- Τον αντίκτυπο της σπαστικότητας στην καθημερινή ζωή του ασθενούς. Η σπαστικότητα αντιμετωπίζεται μόνο εάν η λειτουργική επίδραση που έχει προκαλέσει μπορεί να μειωθεί με τη θεραπεία.
- Τη δυνητική «χρησιμότητά» της, πιο συγκεκριμένα, όταν η σπαστικότητα αντισταθμίζει ένα άλλο νευρολογικό έλλειμμα (π.χ. η μυϊκή υποτονία μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση μίας όρθιας θέσης, παρά την ύπαρξη αδυναμίας ή πάρεσης (μερική παράλυση) του κάτω άκρου). Σε μία τέτοια περίπτωση, η μείωση της σπαστικότητας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην κινητικότητα του ασθενούς.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
O Ήλιος, το κάπνισμα, οι διαταραχές ύπνου ή η αϋπνία: Με την πάροδο των χρόνων και εξαιτίας πολλών παραγόντων, το δέρμα γηράσκει και εμφανίζονται ρυτίδες. Η Ipsen, μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για τη γήρανση του δέρματος, τους επαγγελματίες υγείας που εξειδικεύονται στην αντιμετώπισή της, καθώς και για τα διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ρυτίδων.
ΟΡΙΣΜΟΣ
Οι ρυτίδες είναι πτυχώσεις του δέρματος, οι οποίες προκαλούνται από μία μερική καταστροφή των δομικών συστατικών του χορίου (συνδετικός ιστός που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα). Οφείλονται ουσιαστικά στην ανάπτυξη ελευθέρων ριζών, δηλαδή των ασταθών εκείνων μορίων που ευθύνονται για τη γήρανση των ιστών και πιο συγκεκριμένα του δέρματος. Η χαλάρωση του δέρματος οφείλεται σε μια μείωση των στρωμάτων δύο πρωτεϊνών:
- του κολλαγόνου, το οποίο είναι η πρωτεΐνη που συνθέτει τις ίνες μεταξύ των δερματικών κυττάρων και παρέχει στους ιστούς του δέρματος την ικανότητά τους να ανθίστανται στη διάταση
- της ελαστίνης, η οποία είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του και η σταδιακή μείωση της οποίας με την πάροδο του χρόνου προκαλεί τη χαλάρωση του δέρματος.
Υπάρχουν δύο τύποι ρυτίδων του προσώπου:
- οι ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες, όπως υποδηλώνεται και απότην ονομασία τους, προκαλούνται από την επαναληπτική σύσπαση των μυών του προσώπου
- οι ρυτίδες της γήρανσης, οι οποίες οφείλονται στη χαλάρωση του δέρματος.
Οι ρυτίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του προσώπου:
- στο μέτωπο, όπου διακρίνονται εγκαρσίως ή καθέτως (μεταξύ των φρυδιών) και προκαλούνται από την επαναληπτική σύσπαση των μυών του μετώπου
- στην περιοχή γύρω από τα μάτια (περικογχικές ρυτίδες ή «πόδι της χήνας»)
- στις γωνίες του στόματος, φθάνοντας μέχρι το πηγούνι (ρυτίδες πικρίας)
- γύρω από το στόμα (περιστοματικές ρυτίδες)
- στη γέφυρα της μύτης και έως και τις γωνίες του στόματος (ρινοχειλικές ρυτίδες).
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΡΥΤΙΔΩΝ
Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση των ρυτίδων:
- Φυσικήγήρανση των κυττάρων, η οποία είναι γενετικά προσδιορισμένη και ευθύνεται για μία πιο αργή ανανέωση των δερματικών κυττάρων με την πάροδο τωνχρόνων, καθώς και για την απώλεια της ελαστικότητας
- Ορμονική γήρανση, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο εμμηνόπαυσης στις γυναίκες
- Οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται όταν ο αριθμός των ελευθέρων ριζών καταβάλλει τις αμυντικές ικανότητες του σώματος. Αυτή η οξείδωση των κυττάρων εντείνεται σε περιπτώσεις κακής υγιεινής
- εξωτερικοί παράγοντες:
– η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί τις δερματικές βλάβες που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση
– το κάπνισμα, ο καπνός μεταβάλλει το αγγειακό δίκτυο που τροφοδοτεί τους ιστούς του δέρματος και αποδομεί συγκεκριμένα συστατικά του δέρματος (υαλουρονικό οξύ)
– το αλκοόλ, το οποίο ευθύνεται για την ξηροδερμία
– η ατμοσφαιρική ρύπανση η οποία εξασθενεί τις ανοσολογικές άμυνες του δέρματος
– η έλλειψη ύπνου και το άγχος, τα οποία επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος
– μία δίαιτα χαμηλή σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι η κύρια πηγή αντιοξειδωτικών
– η έλλειψη ενυδάτωσης και η υπερβολική χρήση σαπουνιού (απομακρύνοντας το σμήγμα του δέρματος, το σαπούνι εξασθενεί τις φυσικές άμυνες του δέρματος και το καθιστά εύθραυστο).
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Η εμφάνιση ρυτίδων, είτε πρόωρη είτε σε πιο προχωρημένη ηλικία, είναι σε γενικές γραμμές το πρώτο ορατό σημάδι γήρανσης, το οποίο ορισμένες φορές έχει σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο. Σε πολλές περιπτώσεις, η παρουσία ρυτίδων επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την ψυχολογική υγεία. Η πρόληψη των ρυτίδων, καθώς και οι θεραπείες για την άμβλυνσή τους, επιτρέπουν την προβολή μίας καλύτερης εικόνας του εαυτού μας καθώς μεγαλώνουμε.
Υπάρχουν πολλές λύσεις που σας επιτρέπουν να αποφύγετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος ή να αμβλύνετε τις επιδράσεις της γήρανσης:
Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ:
- Διατροφή: για να είναι σε θέση να προβάλλει αντίσταση στους επιθετικούς παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος και να προστατεύεται έναντι των ελεύθερων ριζών, το δέρμα χρειάζεται μία διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά, ιδιαίτερα εκείνα με κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, ολιγοστοιχείων και β-καροτίνης, οι οποίες καθυστερούν τη γήρανση του δέρματος. Συνιστάται επίσης να καταναλώνετε περισσότερα όσπρια, λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης και φυτικά έλαια, καθώς και να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού και να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
- Ενυδατικές και αντιρυτιδικές κρέμες: αν και η εφαρμογή ενυδατικών κρεμών ήδη από την εφηβική ηλικία είναι ευεργετική για το δέρμα, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από ποια ηλικία και μετά είναι επιθυμητή η εφαρμογή αντιρυτιδικών κρεμών στο πρόσωπο. Η γήρανση του δέρματος δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στην πραγματική ηλικία ενός ατόμου και εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και τον τύπο του δέρματος του συγκεκριμένου ατόμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως ξεκινούν να χρησιμοποιούν αντιγηραντικές κρέμες όταν αντιληφθούν ότι το δέρμα τους αλλάζει και ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους μικρές ρυτίδες, μικρές κηλίδες και περιοχές ξηροδερμίας.
- Το αντηλιακό είναι απολύτως απαραίτητο το καλοκαίρι για την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στη διεργασία της γήρανσης.